Jan van Diggelen:

Een Schiedamse fotograaf

Hoogstraat 81

Wie een indruk wil krijgen van het straatbeeld van Schiedam in de halve eeuw tussen ongeveer 1860 en 1910 kan niet om Jan van Diggelen heen. Sterker nog: zonder de nalatenschap van deze fotograaf zouden we ons nauwelijks een voorstelling kunnen maken hoe de stad er toen uitzag.

Deze website is opgezet naar aanleiding van het verschijnen van het boek De Photographe van de Hoogstraat.  Daarin is Van Diggelens biografie beschreven in de context van de stad waar hij woonde en werkte. En hoewel heel veel van zijn foto's her en der vindbaar zijn, is er nog geen plek waar we zijn complete oeuvre kunnen bekijken, voor zover dat bekend is.

Vanaf de verschijningsdatum van het boek zullen we stapsgewijs deze website vullen: met portretten, ansichtkaarten, stadsgezichten. Aanvullingen worden (met datum) aangegeven in het tabblad 'Recent toegevoegd'.

Dat samenbrengen is wel een karwei van de lange adem. Waarbij we ook de hulp van onze lezers inroepen: Bent u in het bezit van onbekende foto's, ansichtkaarten, portretten of wat voor ander materiaal gerelateerd aan Van Diggelen, dan horen we dat graag. U kunt daarvoor het contactformulier op deze website gebruiken.

Hier vindt u vooral de foto's. Voor de toelichting erbij verwijzen we naar het boek. En ja, het is een simpele website zonder grafische foefjes of gelikte lay-out. Daarvoor ontbreken ons budget en technische mogelijkheden. Maar in een schatkamer gaat het niet om de uitstalling, maar om de inhoud. Die van dag tot dag zal groeien.

Op zondag 15 december 2024 is de biografie van Jan van Diggelen ten doop gehouden in het Nationaal Jenevermuseum aan de Lange Haven 74 in Schiedam. Een passende plek, want Jan van Diggelen exploiteerde gedurende acht jaar zelf een branderij aan de Tuinlaan. Wethouder Frans Hamerslag nam het eerste exemplaar namens het College van B&W in ontvangst.